Kereszténynek lenni I.

2010.09.02. 04:15

 

Kínában sok keresztény él. Mivel Peking a hivatalos főváros, politikai központ, ezért Pekingben kereszténynek lenni nehéz. Állítólag vidéken sokan vannak.
 
 
Először az interneten és útikönyvben néztem utánna, hogy van itt két katolikus templom. Miután megérkeztünk, és berendezkedtünk, kimentem a híres Déli katedrálishoz, amiről azt hallottam, hogy nyüzsgő vallási életet fogok ott találni. Felmentem a metróból, de alig találtam be. Úgy körbe van építve étteremmel, kisboltokkal, ezzel-azzal, hogy hiába áll egy nagy kereszteződésben, éppen hogy csak látszik!!! Hihetetlen volt. A legnagyobb kihívás mégis az, hogy a templom közvetlen bejárata elé telepítettek egy buszállomást, de nem szépen kialakítottat, még csak le sincs betonozva, porfelhő az egész. Két bent álló busz között lévő 30 cm helyen kellett elslisszolni ahhoz, hogy be tudjak menni a templom kapujához, mely előtt járda helyett füves virágszegély, azon is át kellett gyalogolni. Bent már rengeteg ember várakozott, mindenféle népek. A mise valami amerikai rend szerint lehetett, angolul volt, minden oszlopon LCD tévé, és kedvencem, hogy a Krisztus Szíve kép körül karácsonyi villogó fények futottak. (Ez Kínában normális, de erre csak egy idő után jöttünk rá / szoktuk meg.) Magába fordulást és lelki töltődést itt nem kaphatott az ember. Aztán később jöttem rá arra is, hogy mi nem tetszett a kínai papban. Hát az, hogy kínai! Fura volt. Kínában a buddhizmus, taoizmus, konfucianizmus az ősi vallás, Európában a kereszténység. Hogy ez manapság cserélődik, számomra még mindig nagyon furcsa.
A másik templom, a Szent József elé egy nagy bevásárló utcát, a Wangfujing-ot húzták fel. Ez aztán kinőtte magát, ma már abszolút kedvenc hely, itt található a Xinhua 4 emeletes könyvesboltja, az első kínai McDonald’s, az éjszakai piac minden finomsága, exkluzív boltok… stb.
Ez a két katolikus templom van. Már most látom, hogy ha hazamegyek, minden nap templomba fogok ülni. És, a templomok itt csak a misék alatt vannak nyitva, és 16.00kor bezárnak. Az egyik követségi munkatárs valami amerikai stílusú, azt hiszem, unitárius misére jár, mondta, hogy menjek vele megmutatja, lehet, hogy azt is megnézem. De egyelőre szombat reggel 6.30 kor van latin mise a Szent Józsefben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pekingrol.blog.hu/api/trackback/id/tr782265930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása