Kereszténynek lenni II.

2010.09.08. 05:22

 

Azon kívül, hogy van két templom Pekingben, több nagykövetség is tart misét a sajátjainak. Én a német követségre járok templomba.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A németek lelki életének mozgatórugója az evangélikus közösség, mivel ugye a németek tradicionálisan protestánsok. Először őket találtam meg. Akkor, és ott tudtam meg, hogy katolikus kisközösség is van. Mindkét közösségnek saját papja van, az evangélikus atya levelezőlistát is működtet. Továbbá, mindkét közösség, mint Peking, Kína egyházmegyei kerület szerepel Németország katolikus és evangélikus egyházának területi elosztásában, vagyis komoly szerepet tudtak kivívni maguknak. Tavasszal a német katolikus egyház főtitkára is meglátogatta a közösséget.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Templomként a német követség Europa Saal-ját használja mindkét közösség, és ez a német nagykövet nagylelkűségét bizonyítja. A teremben egy egyméteres fakereszt függ, és nem tudom, melyik közösség tulajdona, de orgona is van – ezért a mise vagy orgonás, vagy gitáros, mindegyikhez külön énekeskönyv áll rendelkezésre, szintén a két közösség közös tulajdona. Minden hétvégén van mise, egyik héten katolikus, másik héten evangélikus, továbbá a katolikus pap a követségen gyóntat, egy szobát nyitnak ki ilyenkor erre a célra. A két közösség összetartását jellemzi, hogy a katolikus pap a kihelyezése után az evangélikus papnál lakott hónapokig, amíg nem talált magának megfelelő lakást (persze profin beszél kínaiul és angolul), továbbá, amikor nálunk elsőáldozás volt most tavasszal, az evangélikusok képviselői ajándékokat hoztak a katolikus kis elsőáldozóknak (gondolom ez fordítva is így volt). Minden tanév elején közös prospektust adnak ki, mely tartalmazza a tanévre vonatkozó okosságokat, a misék időpontjait, mindkét atya lelki gondolatait, és természetesen a lelkisegély telefonszámot… merthogy ilyen is van!
 
Már elég jól ismerem a német katolikus egyház dalait, de hiányoznak a magyarok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pekingrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1002279460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása