Nem mindenki vidám

2010.08.30. 10:51

 

Nem igaz, hogy minden ember tágra nyitott szemekkel érkezik Kínába, hogy a nagy ismeretlent felfedezze. Nem igaz, ne mondjanak ilyeneket. Mutassanak már egy olyan embert, aki hipp-hopp átállt, másik étkezésre, másik kultúrára, másik életre, otthagyva családját, kicserélve a gyomrát és neveltetését, és felvesz egy idegent. Erre a kínaiak sem képesek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pedig ők sok mindenre tudnak minket tanítani. Egy dolog, amivel én is rendelkezem, amit imádok, és amiért a magyarok utálattal néznek rám, az a munka szeretete. Szeretek dolgozni, bármi legyen is az, képes vagyok elfogadni, és beleásni magam. A kínaiak ugyanígy, bár mostanában már kezd elharapódzni a „munkahelyet váltok, mert itt nincs karrier lehetőség” szemlélet, főleg az iskolázott fiatalok között. De mivel még mindig döntő többségben van a munkásréteg, ők dolgoznak, dolgoznak, dolgoznak. A vidéki parasztok felmennek a nagyvárosokba szerencsét próbálni, sokan az építkezéseken dolgoznak, ott is látástól-vakulásig. Az ő filozófiájuk szerint, ha egyszer elmennek otthonról a családot hátrahagyva, akkor annyit dolgoznak, amennyi csak az erejükből tellik, hiszen nem pihenni mentek el, hanem pénzt gyűjteni. Láttam Chongqingban a teherhordó férfiakat, akik egy vasrúdra kétoldalasan függesztik fel a szállítandó termékeket, ők egy pár év után púpot növesztenek, és gerincük teljesen beletorzul - éhbérért. Láttam a riksásokat esőben- szélben-hóban tekerni. Sokan illegálisan jönnek a városokba, mások örülnek, ha ideiglenes lakcímet kapnak. De állandót szinte sosem, pedig ez lenne a felemelkedés záloga. És mégis, meglepő nyugodtsággal és tartással viselik mindezt. Úgy gondolják, hogy ők ezt az áldozatot meghozzák, hogy unokáiknak jobb legyen. Ezért képes félretenni a saját boldogulását, életét, egészségét, és hisz abban, hogy országa fejlődése családjának boldogulását is eredményezi.
 
Tipp: dolgozzunk!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pekingrol.blog.hu/api/trackback/id/tr482258222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása