Közművek

2010.08.13. 02:02

Az áram és a gáz kártyás. Vagyis ha vásároltunk rá egységet (ICBC bankban), akkor fel tudjuk tölteni, van áramunk és gázunk. Ha nincs erre pénzünk, akkor bizony nincs. Ennek folyományaként az elektromos- vagy a gázcéggel történő pereskedést csak hírből ismerik.

 
A képen felül a víz-, alul az áramkártya található. Lapozz!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jelenleg a vizet a ház management irodája biztosítja (nem tudom miért van kártyánk), néha leolvassák, és néha kiteszik az ajtóra, hogy fizessünk. Ilyenkor leballagok a gazdasági irodába, és befizetem a vízdíjat. Ez nem szokott különösebb nehézségbe ütközni. Csak a javítások. Az iroda egy egész sor villany-víz… egyéb szerelőt és biztonsági őrt foglalkoztat, akiket lassan már mind ismerek, és ha találkozunk a ház körül, előre köszönnek. Annyit voltak már nálam szerelni, hogy simán tudják kik, mik vagyunk, milyen a lakásunk, melyik épület hányadik emeletén lakunk.
 
Két hete kiégett a konyhában a lámpa. Mivel elég magasan van, és elég különös fénycsöves szerkezet az, ahogy a konyhában és a fürdőben megoldják a világítást, felhívtam őket, hogy jöjjenek megnézni. Mindez szerda délután volt, jöttek, megnézték, megállapították, hogy kiégett egyszerre mind a két fénycső, menjek, vegyek a boltban, és aztán szóljak, kicserélik. Felírtam, milyet kell venni, elmentem, megvettem. Másnap jöttek cserélni 9-re. Kicserélik, de nem ég. Fél óra alatt megállapítják, hogy a csoki sem jó, abból is kettő van, egyik sem jó, el van törve. (Az itteni csoki egy kisebb doboz nagyságú dolog.) Így ebéd után elmentem egy mindenes boltba, ott adtak kettőt. Ebben a boltban már sokszor jártam, szinte minden szerelvény van. (Fizetéskor a nyitott pénztárcámban meglátják a Jézus képet, és kérdezgetik, az apukád? A barátod? Nem, nem az apukám és nem, nem a barátom, vakarom a fejem, hogy ezt most hogyan mondjam el, de nagy nehezen elmagyaráztam, hogy ez mit jelent. Az emberek többsége nem ismeri a kereszténységet, talán hallottak valamit róla, hogy a külföldieknek ez a vallása, de hogy a kereszténységen belül ki kicsoda, nem tudják.) Vissza haza, már délután van. Megvan a két új csoki, jönnek, cserélnek, ésésés ... és nem ég az egyik égő. Most már ketten tanakodnak, majd az egyik lemegy, és húsz perc múlva egy harmadikkal jelenik meg. Kupaktanács van. Próbálgatják, kiderül, hogy az új égők közül az egyik nem jó, majd a régi égők (emlékszünk, ugye állítólag mind a kettő kiégett) egyikét visszatéve ég, működik, csoda történt. Másfél nap telt el azóta, hogy jeleztem, jöjjenek szerelni. Ki állítja, hogy unatkozom?
 
Tipp: tanuljunk meg kínaiul profi szinten, de minimum legyen egy olyan ismerősünk, aki a telefonban fordít!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pekingrol.blog.hu/api/trackback/id/tr142218146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása